airBaltic has the highest yield in Europe among similar bonds

airBaltic has the highest yield in Europe among similar bonds
airBaltic has the highest yield in Europe among similar bonds
--

“airBaltic” refinancing its bonds with a high interest rate will have to pay less than fifty million to investors every year. The state has invested 50 million euros, but as the representatives of the airline stated on Wednesday, 36 million of this amount will be returned to the state for the previous loan.

  • “airBaltic” obligāciju emisijā pieaistījis 340 miljonus no institucionālajiem investoriem;

  • 50 miljonus eiro ieguldījusi Latvijas valsts;

  • obligāciju kupona likme ir 14,5%, kas nozīmē, ka “airBaltic” ikgadu investoriem būs jāatmaksā teju 50 miljonus;

  • līgumā par obligāciju pārdošanu ir punkts, kas ļauj avikompānijai pēc diviem gadiem tās atmaksāt;

  • “airBaltic” turpina sarunas ar pagaidām vārdā neminētu stratēģisko investoru un virzās uz IPO (akciju kotāciju biržā) ar mērķi kopā piesaistīt 300 miljonus eiro.

[–>

“airBaltic” gada jūlija sākumā jādzēš 2019. gadā emitētās obligācijas 200 miljonu eiro vērtībā. Uzņēmums plānoja parādu refinansēt, emitējot jaunas obligācijas. Latvijas nacionālā aviokompānija “airBaltic” otrdien noslēdza vienošanos ar institucionālajiem investoriem par 340 miljoni eiro obligāciju emisiju.

[–>

[–>

“Junk Bonds”

[–>

Prestižais finanšu izdevums “Bloomberg”, redzot augsto kupona likmi, raksturojis Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” emitētās obligācijas ar terminu “junk bonds”, proti, augsta riska aizdevums. Lai noslēgtu pēdējā brīža obligāciju refinansēšanas darījumu, “airBaltic” nākas maksāt augstāko ienesīgumu Eiropas augsta riska obligāciju tirgū, pat neskatoties uz to, ka to emisiju atbalsta Latvijas valdība, raksta “Bloomberg”.

[–>

Obligācijas netika piedāvātas publiskajā tirgū, vienošanās par to pārdošanu notika privātās sarunās ar dažādiem investīciju fondiem un naudas pārvaldniekiem. Privātpersonas šīs obligācijas nevarēja iegādāties.

[–>

Taču, kā raksta biznesa izdevums “Bloomberg”, lielais pieprasījums, visticamāk, ir saistāms ar izteikti augsto procentu likmi, kas aviokompānijas parādzīmes ierindo augsta riska klasē, angliski sauktajās “junk bonds”.

[–>

Medijs skaidro, ka šāda procentu likme joprojām ir augstākais līmenis, kāds redzēts Eiropas augsta ienesīguma obligāciju tirgū kopš pērnā septembra, kad “Adler Group” piedāvāja 21%. Šī likme nozīmē, ka uzņēmums katru gadu gandrīz 50 miljonus eiro atvēl procentu maksājumiem.

[–>

[–>

“airBaltic” bija spiests atlikt plānoto obligāciju izpārdošanu pērnā gada oktobrī, jo bažas par ģeopolitisko nedrošību satricināja tirgus, un investori nebija ieinteresēti iegādāties aviokompānijas parādzīmes.

[–>

“Bloomberg” vēsta, ka tradicionāli uzņēmumi cenšas refinansēt savs obligācijas gadu vai pat ilgāku laiku pirms to beigu termiņa.

[–>

Valsts atgūs naudu

[–>

Valsts kases pārstāvis Jānis Rozenbergs trešdienas preses konferencē norādīja, ka no valsts puses “airBaltic” obligācijas tiks ieguldīti 50 miljoni eiro.

[–>

  • Pagājušā nedēļā jau tika ziņots, ka Ministru kabinets lēmis iesaistīties nacionālās aviokompānijas “airBaltic” obligāciju refinansēšanā, proti, valdība iegādāsies vērtspapīrus līdz 136 miljonu eiro vērtībā. Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja, ka valdība ir lēmusi par piedalīšanos “airBaltic” obligāciju pirkšanā un tas notiks ar tādiem pašiem nosacījumiem kā to darītu privātie investori. Vairāk šeit: ‘Nevis naudas došana, bet investīcija’ – valsts ieguldīs ‘airBaltic’ līdz 136 miljoniem eiro.

[–>

Atbildot uz jautājumu, vai, ja procentu likme ir tik augsta, nevajadzēja ieguldīt vairāk, norādīja, ka valsts piedāvāja Saeimas apstiprinātos 136 miljonus eiro, bet tālāk jau pats emitents un tās konsultanti izlēma, cik naudas pieņemt no viena investora.

[–>

“airBaltic” finanšu direktors Vitolds Jakovļevs norādīja, ka no šīs naudas 36 miljoni eiro tiks atgriezti valstij kā atmaksa par iepriekšējiem aizdevumiem, kas sniegti kompānijai.

[–>

Pozitīvi radītāji

[–>

Pēdējos divu ceturkšņu rādītāji aviokompānijai ir bijuši pozitīvi.

[–>

[–>

Pamatojoties ar labajiem rezultātiem un pieaugušo floti ar lidmašīnām, kompānija uzskata, ka spēs sekmīgi maksāt savas investoriem. Kā skaidroja uzņēmuma “airBaltic” finanšu direktors Vitolds Jakovļevs, darījumā ir punkts, kas nosaka, ka uzņēmums var pēc diviem gadiem nomaksāt savas saistības un refinansēt.

[–>

Latvijas valstij pieder 97,97% “airBaltic” akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam “Aircraft Leasing 1” – 2,03%.

[–>

Nākamais solis

[–>

Kompānijas vadītājs Martins Gauss norādīja, ka tagad notiek sarunas ar potenciālajiem stratēģiskajiem investoriem. Viņš sacīja, ka nevar atklāt neko vairāk, tikai pieminēja, ka šis stratēģiskais investors nav nevienas valsts pārstāvji.

[–>

Gauss arī skaidroja, ka tagad, kad jautājums par obligāciju refinansēšanu ir atrisināts, tagad uzņēmums var sākt plānot savu debiju biržā. Tiesa gan šobrīd nav skaidrs, kad tas varētu notikt. Gauss minēja, ka ātrākais varētu būt 2024. gada otrai pusgads, bet nav izslēgts, ka IPO process varētu notikt tikai pēc gada vai diviem.

[–>

Kompānija gan ar IPO, gan ar stratēģiskā investora piesaisti vēlas iegūt papildu 300 miljonus eiro.

[–>

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: airBaltic highest yield Europe among similar bonds

-

PREV The red school turns into a cozy social support center – BauskasDzive.lv
NEXT The allowed speed is increased on the Jelgava highway this summer