Hamas agrees to the ceasefire proposal of Egypt and Qatar

Hamas agrees to the ceasefire proposal of Egypt and Qatar
Hamas agrees to the ceasefire proposal of Egypt and Qatar
--

The Palestinian militant group Hamas announced on Monday that it had accepted a ceasefire proposal by Egypt and Qatar to end the seven-month war with Israel.

Grupējuma paziņojumā teikts, ka tā augstākais līderis Ismails Hanija telefonsarunā ar Kataras premjerministru un Ēģiptes izlūkošanas ministru pavēstījis par priekšlikuma pieņemšanu. Abas Tuvo Austrumu valstis jau mēnešiem ilgi darbojas kā starpnieki sarunās starp Izraēlu un “Hamās”.

[–>

Paziņojums izplatīts dažas stundas pēc tam, kad Izraēla lika palestīniešiem sākt evakuāciju no Gazas dienvidu pilsētas Rafahas pirms Izraēlas militārās operācijas. Izraēla norāda, ka Rafaha ir “Hamās” pēdējais bastions.

[–>

Sīkāka informācija par priekšlikumu netika izpausta. Taču pēdējās dienās Ēģiptes un “Hamās” amatpersonas ir paziņojušas, ka pamiers tiks noslēgts vairākos posmos, kuros “Hamās” atbrīvos ķīlniekus apmaiņā pret Izraēlas karaspēka izvešanu no Gazas joslas.

[–>

Pagājušajā nedēļā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Izraēlai un palestīniešu teroristu grupējumam “Hamās” norādījis, ka “ir pienācis laiks” panākt vienošanos, lai noslēgtu pamieru Gazā un atbrīvotu gūstā joprojām esošos ķīlniekus, ziņo raidsabiedrība BBC.

[–>

Blinkens komentējis, ka vienošanās ir apspriesta un “Hamās” vajadzētu tam piekrist. Līgums it kā ietver 40 dienu pamieru un vairāk nekā 30 izraēliešu ķīlnieku atbrīvošanu apmaiņā pret palestīniešu ieslodzītajiem Izraēlā. Kā norāda BBC, starpnieki šobrīd gaida “Hamās” atbildi priekšlikumam.

[–>

“Mēs esam apņēmības pilni panākt pamieru, kura rezultātā ķīlnieki tiktu nogādāti mājās, un panākt to tagad. Vienīgais iemesls, kādēļ tas netiktu panākts, ir “Hamās”,” norādījis Blinkens, Telavivā tiekoties ar Izraēlas prezidentu Īzaku Hercogu. “Hamās” gan noliedz savu vainu pamiera noslēgšanas kavēšanā.

[–>

ASV amatpersona skaidroja: “Ir iesniegts priekšlikums, un, kā jau minējām, nav ne kavēšanās, ne attaisnojumu. Ir pienācis laiks.”

[–>

Pirms došanās prom no Izraēlas Blinkens žurnālistiem komentējis, ka amatpersonām atstājis sarakstu ar nosacījumiem, kas, pēc Vašingtonas domām, būtu jāveic, lai aizsargātu un palīdzētu civiliedzīvotājiem Gazā. “Progress ir redzams, taču, ņemot vērā vajadzības Gazā, tas ir jāpaātrina un jāsaglabā, ” secināja līderis.

[–>

Blinkens secināja, ka, ja “Hamās” nepiekritīs jaunajam pamiera priekšlikumam, tad tas pierādīs vien to, ka grupējumam nerūp savi iedzīvotāji. “Ja “Hamās” patiešām rūp palestīniešu tauta un tas vēlas redzēt tūlītēju viņu ciešanu atvieglojumu, grupējums pieņems pamiera piedāvājumu,” uzsvēra amatpersona.

[–>

“Ir vienošanās, ka, ja mums izdosies panākt pagaidu pamieru, dabūt ārā ķīlniekus, mēs meklēsim veidus, kā uz to balstīties un laika gaitā panākt kaut ko ilgtspējīgāku,” komentēja Blinkens.

[–>

ASV pārstāvis ticies arī ar “Hamās” sagrābto ķīlnieku tuviniekiem. Viņš nolaupīto cilvēku ģimenēm uzsvēris, ka viņu tuvinieku atbrīvošana ir “visa, ko mēs cenšamies panākt, pamatā”.

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: Hamas agrees ceasefire proposal Egypt Qatar

-

PREV The bicycle thief caught on video cameras in Riga promises to send the police to Siberia
NEXT Cancers must distinguish rational decisions from emotional ones, Virgos will want to let loose – May 1 horoscope