A random ‘sexy’ of two plants gave us a popular drink half a million years ago

A random ‘sexy’ of two plants gave us a popular drink half a million years ago
A random ‘sexy’ of two plants gave us a popular drink half a million years ago
--

When, many hundreds of thousands of years ago, two plants accidentally crossed in an Eutopian forest, a new variety was created, which much later gave us one of our favorite modern drinks, writes the specialized portal “Live Science”.

Zinātnieki atklājuši, ka augi, kas nodrošina lielāko daļu pasaules kafijas piegādes, parādījās apmēram pirms 600 000 līdz vienam miljonam gadu, kad Etiopijas mežos pavisam nejauši savstarpēji apputeksnējās divas citas kafijas koku sugas.

[–>

Apmēram 60% no pasaules kafijas krājumiem tiek iegūti no Coffea arabica, kas aug tropu reģionos visā pasaulē. Jaunā pētījumā, kas publicēts 15. aprīlī žurnālā “Nature Genetics”, zinātnieki atklāj, kad un kur varētu būt attīstījušies sākotnējie C. arabica augi.

[–>

Izmantojot populācijas genoma modelēšanas metodes, pētnieki noteica, ka C. arabica attīstījās dabiskas hibridizācijas rezultātā starp divām citām kafijas sugām: C. eugenioides un C. canephora.

[–>

[–>

Tā radās poliploīds genoms, kas nozīmē, ka katrs pēcnācējs satur divus hromosomu komplektus no katra vecāka. Tieši tas, iespējams, deva C. arabica izdzīvošanas priekšrocības, kas ļāva šai šķirnei attīstīties un pielāgoties. Poliploīds ir organisms, kura šūnu kodolā ir vairāk nekā divi haploidāli hromosomu komplekti.

[–>

“Bieži tiek apgalvots, ka hibrīda poliploidija var dot tūlītēju evolūcijas priekšrocību, ņemot vērā to, ka tiek mantotas divas hromosomu kopas un līdz ar to divi pilni gēnu komplekti,” portālam “Live Science” saka pētījuma līdzautors, Ņujorkas Valsts universitātes Bufalo biologs Viktors Alberts. “Protams, vienmēr tiek zaudēti dublikāta gēni abās poliploīda genoma pusēs, taču pieaugums gēnu skaitā ir un tādējādi, iespējams, rodas lielāka spēja pielāgoties jaunai videi.”

[–>

Pētnieki atzīst, ka pastāv arī kļūdas robeža. Agrākie hibridizācijas laika aprēķini datēti pirms 10 000 gadiem.

[–>

“Mums bija jāievada aptuvenais mutācijas ātrums un ģenerēšanas laiks (no sēklas līdz sēklai). Kopā šie pieņēmumi ļauj pārvērst laiku kalendārajos gados. Taču šiem aprēķiniem, protams, ir plašs kļūdas diapazons, ņemot vērā mutāciju ātruma nenoteiktību un ģenerācijas laiku,” saka Alberts. Tomēr biologs uzskata, ka viņu aplēse ir pietiekami precīza. Pētnieki izmantoja ģenētisko informāciju no 41 C. arabica parauga no dažādām vietām, tostarp no 18. gadsimta parauga.

[–>

Neatkarīgi no tā, kad tas attīstījies, šis hibrīda genoms ļāva augam izplatīties. Sākotnēji uzskatīts, ka tas audzēts Etiopijā, un pēc tam notirgots uz Tuvajiem Austrumiem, kur 15. gadsimtā kafija jau bija labi pazīstams dzēriens.

[–>

Saskaņā ar kādu leģendu, kāds Indijas musulmaņu sūfiju svētceļnieks kontrabandas ceļā no Jemenas izveda septiņas kafijas koka sēklas un ap 1670. gadu Karnatakā, Indijā, izveidoja kafijas plantācijas.

[–>

[–>

Nīderlandes tirgotāji kafijas augu sāka kultivēt citos reģionos — 1699. gadā pirmo reizi C. arabica iestādīja Java salā, bet vienu paraugu 1706. gadā nosūtīja uz botānisko dārzu Amsterdamā. Holandieši un franči, ar kuriem viņi padalījās, 18. gadsimtā pārveda kafijas auga stādus uz savām kolonijām.

[–>

Sākotnējo augu pēcnācēji ir pazīstami kā “Typica”, savukārt mutācijā, kas notika Reinjonas salā (toreiz saukta par Burbonu), radās cita forma, ko sauc par “Bourbon”. Lielākā daļa pašreizējo C. arabica augu ir iegūti no šīm divām līnijām, lai gan tiek audzēti arī daži savvaļas ekotipi, kas iegūti Etiopijā.

[–>

Lai gan genoma poliploīdais raksturs, iespējams, ir nodrošinājis C. arabica priekšrocības, tas arī atstāja to neaizsargātu pret slimībām, īpaši kafijas lapu rūsu (Hemileia vastatrix). Auga vājā vieta ir arī tā, ka visi pašreizējie augi ir saistīti ar vienu vecāku.

[–>

“Tas nav tik spējīgs stāties pretī Hemileia vastatrix “bruņošanās sacensībā “, kad Arabica ģenētiskā variācija satiekas ar rūsas populāciju attīstību un cīnās turp un atpakaļ, lai pielāgotos slimībai. Slimībai ir lielāka spēja pielāgoties jebkurai jaunai rezistencei, ” norāda Alberts.

[–>

1927. gadā C. arabica Timoras salā dabiski sakrustojas ar vienu no savām vecāku sugām C. canephora. Šis notikums radīja pret kafijas lapu rūsu izturīgāku šķirni, taču tiek uzskatīts, ka tās pupiņu kvalitāte ir zemāka par C. arabica vai Robusta, kas ir cits C. canephora nosaukums.

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: random sexy plants gave popular drink million years

-

PREV During the movement of the NATO battle group to and from exercises in Estonia, traffic may be difficult / Article
NEXT The 802nd day of the Ukrainian war. – nra.lv