Europe Day will be widely celebrated in Latvia on May 9

Europe Day will be widely celebrated in Latvia on May 9
Europe Day will be widely celebrated in Latvia on May 9
--

On May 9, Europe Day is widely celebrated throughout Europe and Latvia. In various events and activities, we remind and strengthen the understanding of our opportunities for growth as Europeans, the diversity of cultures and the values ​​that unite us.

Lai vairotu svētku sajūtu, Eiropas Savienības institūcijas aicina līdzās valsts karogam izkārt Eiropas Savienības karogu, kā arī organizēt un piedalīties Eiropas dienai veltītajos pasākumos.

[–>

Eiropas Komisijas pārstāvniecība ir izveidojusi arī visu tai zināmo pasākumu apkopojošu vietni, kur atrodama visaptverošāka informācija. Komunicējot sociālajos medijos, cilvēki aicināti izmantot mirkļbirkas: #EiropasDiena, #EuropeDay un #LV20ES

[–>

Eiropas eksāmens

[–>

Par tradīciju kļuvis Eiropas eksāmens, kas norit tiešsaistē 7., 8., 9. maijā. Jautājumu klāsts aptver sportu, kultūru, dabu, izgudrojumus, nozīmīgus notikumus, personības u.c. tēmas.

[–>

Tiešsaistes tests piemērots dažādām vecuma grupām. Iespēja uzzināt ko jaunu, pārbaudīt esošās zināšanas, aizdomāties par Eiropas daudzveidību, kā arī par mūsu iespējām to līdzveidot, ir svarīgākie Eiropas eksāmena dalībnieku minētie iemesli, kas ik gadu rada vēlmi piedalīties un izjust arī sacensību garu. Katrs dalībnieks saņem apliecinājumu ar iegūto punktu skaitu, labākajiem – balvas.

[–>

2023. gadā Eiropas eksāmenā piedalījās 42 326 dalībnieki.

[–>

Aktivitāte “Rokasspiediens Eiropai”

[–>

Ar šo gadu tiek uzsākta jauna Eiropas dienas tradīcija – “Rokasspiediens Eiropai”. Šī tradīcija radusies Īrijā, un tās pamatā ir ideja, ka rokasspiediens ir simbols, kas apliecina cieņu, sadarbību un vienlīdzību – ES pamata vērtības.  Atzīmējot Latvijas iestāšanās ES 20. gadadienu un svinot demokrātiju, aicinām skolas piedalīties aktivitātē “Rokasspiediens Eiropai.”

[–>

Katrā vecumposma grupā iespējams izmantot tai piemērotāko rokasspiediena veidu. Piemēram, sākumskolas skolēni Eiropas dienā var izmantot piedāvāto spēles kartīti un paspiest roku savas skolas direktoram, kādam smaidīgam cilvēkam, vai cilvēkam, kura apģērbā atrodama noteikta krāsa, u.c. Pamatskolas skolēni var izstrādāt paši savus principus rokasspiedienu tālākai nodošanai, māca tos citiem, piedalās video konkursā; savukārt vidusskolēni rokasspiedieniem izmanto tehnoloģijas, sociālos medijus un lietotnes.

[–>

Aktivitātes noteikumi atrodami šeit: Rokasspiediens Eiropai.

[–>

Orientēšanās spēle “saSKATI EIROPU”

[–>

9. maijā no plkst. 12.00 – 16.00 norisināsies trīs Rīgas Valsts ģimnāziju un ES mājas kopīgi organizētā orientēšanās spēle “saSKATI EIROPU”, kurā aicināts piedalīties ikviens interesents. Orientēšanās spēlē ir pieci tematiski kontrolpunkti, pa vienam pie Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, 2. ģimnāzijas un 3. ģimnāzijas, pa vienam kontrolpunktam ES mājā un pie Saeimas.

[–>

Spēles dalībnieki, katrā no kontrolpunktiem, saņems spēles dalībnieka kartīti ar 10 uzdevumiem par ES paplašināšanos, eiro, Eiropas vērtībām, kultūru un Latviju ES. Atbildot uz katru no 10 jautājumiem, tiks saņemti zīmodziņi. Orientēšanās spēlē aicināti piedalīties gan bērni, gan pieaugušie. Informācija par orientēšanās spēles maršrutu, noteikumiem būs pieejama spēles kartītē un katrā no spēles kontrolpunktiem.

[–>

Ikviens spēles dalībnieks ir aicināts piedalīties spēles balvas izlozē, iesniedzot aizpildītu spēles kartīti ES mājā, Aspazijas bulvārī 28. Informācija par izlozes uzvarētājiem tiks publicēta ES mājas FB kontā.

[–>

Lielā Eiropas stunda tiešsaistē Eiropas dienā

[–>

Lielās Eiropas stundas mērķis ir iekļaut Eiropas dienas un Latvijas iestāšanās ES 20. gadadienas svinēšanā visas Latvijas izglītības iestādes. Stunda notiks Eiropas dienā, 9. maijā, no 9.00 – 9.40. Stundā varēs piedalīties sekojot tiešraidei portālā Delfi, mājaslapā esmaja.lv un ES mājas un EK pārstāvniecības Facebook profilos. Stundā aicinātas piedalīties visas Latvijas izglītības iestādes, kā arī ikviens interesents.

[–>

Akcija “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2024”

[–>

Jau 16 gadu turpinās akcija “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2024”. Tās laikā dažādu jomu eksperti aicināti doties uz izglītības iestādēm un dalīties savās zināšanās un pieredzē, stāstot gan par ES aktualitātēm dažādās jomās, gan izzināt dažādas profesijas un prasmes.

[–>

Eiropas pikniks pie Saeimas nama

[–>

Saeima aicina svinēt Latvijas divdesmitgadi Eiropas Savienībā kopā,  pulcējoties pie Saeimas nama 9. maijā plkst. 12.45. Būs iespēja baudīt vēstniecību sarūpētos Eiropas nacionālos ēdienus, cienāties ar svētku kūku, piedalīties erudīcijas spēlē un veltīt laiku neformālām sarunām.

[–>

Latvijas – Eiropas kino

[–>

9. maijā Nacionālais Kino centrs aicina uz bezmaksas seansiem Rīgas kinoteātros, kas uzņemti Eiropas kinoteātru tīklā Europa Cinemas. Par godu 20 gadiem, kopš Latvija uzņemta Eiropas Savienībā, un 10 gadiem, kopš Latvijas filmu nozari atbalsta Eiropas fonds Radošā Eiropa MEDIA, kinoteātros tiks izrādītas Latvijas filmas, kas uzņemtas ar fonda atbalstu:

[–>

9. maijā 18:00 Kino Bize Rīgā – dokumentālā filma Laika tilti (2018)

[–>

9. maijā 17:00 K.Suns Rīgā – dokumentālā filma Ģenerālplāns (2016)

[–>

9. maijā 18:00 K.Suns Rīgā – dokumentālā filma Ukraiņu šerifi (2016)

[–>

9. maijā 20:00 K.Suns Rīgā – spēlfilma Jelgava ’94 (2019)

[–>

Demokrātijas svētki

[–>

Demokrātijas svētkus 9. maijā rīko Latvijas Pilsoniskā alianse Demokrātijas nedēļas ietvaros. Dalība svētkos ir bez maksas, un tie notiks AB dambī, mākslas centrā NOASS. Svētku programmā daudzveidīgs gastronomisks un domas raisošs sarunu, diskusiju un stendapa piedāvājums no plkst. 10:00 līdz plkst. 20:30. Demokrātijas svētkos rīta cēlienu iesāks ar vafelēm un sociālās ekonomikas brokastīm.

[–>

Pie launaga galda noritēs diskusija par pilsonisko sabiedrību ar Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem. Pusdienās tiks ieturētas ar politisku stendapu, vēlēšanu simulāciju ar kopīga rasola izveidi. Svētku noslēgumā vakarēšana, svinot demokrātiju. Iepazīties ar pasākuma programmu var ej.uz/demokratijas24

[–>

Koncerts “Gloria”. Latvijas 20 gadi Eiropas Savienībā

[–>

9. maijā 19.00 ikviens interesents aicināts apmeklēt koncertu ““Gloria”. Latvijas 20 gadi Eiropas Savienībā”, Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā. Programmā: franču komponista Frānsisa Pulenka kantāte “Gloria”, Aivara Kalēja dziesmu cikls “Bezvainības dziesmas” ar Viljama Bleika dzeju, Imanta Kalniņa un Ērika Ešenvalda skaņdarbi.

[–>

Piedalās Ziemeļrīgas kultūras apvienības VEF Kultūras pils jauktais koris “Jasmīnas koris”, Marlēna Keine (soprāns), pie ērģelēm Līga Dejus,  diriģente Vita Timermane. Koncertu rīko nodibinājums “Iedvesmas fonds”

[–>

Lielā Eiroviktorīna

[–>

Labklājības ministrija jau piekto gadu organizē tiešsaistes erudīcijas spēli 10.–11. klases skolēniem, lai azartiskā, izklaidējošā un saliedējošā gaisotnē pārbaudītu un papildinātu zināšanas par Eiropas Savienību, tās vērtībām un dažādību, labklājības nozari un ES fondu ieguldījumu tajā. Šogad dalībnieki tiks iedalīti un vērtēti sešās grupās: Vidzemē, Kurzemē, Zemgalē, Latgalē, Sēlijā un Rīgas pilsētas teritorijā. Sešas labākās klases visā Latvijā saņems dāvanu karti 500 eiro vērtībā kāda pašu izvēlēta klases saliedēšanas pasākuma apmaksai. Klase ar vislabāko rezultātu Latvijā saņems papildu 500 eiro.

[–>

Lai piedalītos viktorīnā, skolotājam sava klase bija jāreģistrē eiroviktorina.lv līdz 30. aprīlim. Viktorīnu varēs izspēlēt attālināti jebkurā sev ērtā laikā tiešsaistē periodā no 7. līdz 20. maijam. Rezultāti tiks paziņoti 21. maijā. Vairāk informācijas par Eiroviktorīnu.

[–>

PASĀKUMI REĢIONOS

[–>

Eiropas dienas 2024 svinības reģionos tiks atzīmētas ar daudzpusīgu pasākumu un aktivitāšu programmu visdažādākajām iedzīvotāju grupām. Tālāk minēti tikai daži no pasākumiem Latvijas reģionos, pilns pasākumu apkopojums pieejams Eiropas Komisijas pārstāvniecības mājaslapā.

[–>

Latgales reģionā Eiropas dienas pasākumu programmā 8. un 9. maijā dienas garumā norisināsies vairākas aktivitātes. 8. maijā Daugavpilī visas dienas garumā, sākot no plkst. 10.00, norisināsies “Daugavpils Eiropas debašu cīņas”. Pasākumā piedalīsies Latvijas un Lietuvas jaunieši un debatēs par ES paplašināšanās 20-gadi un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Pasākuma programmā “Eiropas pagalma svētki”, prāta spēles “Zini Eiropu”, kā arī jauniešu grafiti meistardarbnīca, kurā tiks radīti mākslas darbi par Eiropas tēmām.

[–>

9. maijā Līvānos, Līvānu 1. vidusskolas un Kultūras centra kopīgajā pagalmā, sadarbībā ar vairākām organizācijām tiks svinēti Eiropas pagalma svētki. Pasākumā ar teju 15 dažādu organizāciju teltīm, bērniem, jauniešiem un pilsētas iedzīvotājiem būs iespēja uzzināt dažādas aktualitātes, vērot improvizācijas teātri, iesaistīties interaktīvās aktivitātēs, piedalīties konkursos un diskusijās un vērot dažādus priekšnesumus. Savukārt vismazākajiem skatītājiem būs iespēja iedziļināties Eiropas Parlamenta vēlēšanu atmosfērā caur teatralizēti-izglītojošu pasākumu.

[–>

Savukārt Rēzeknē, 9. maijā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā norisināsies diskusija “20 gadi Eiropas Savienībā – sasniegumi un nākotnes ieceres” sadarbībā ar Europe Direct Austrumlatgales centru. Bērni un jaunieši tiek aicināti uz Rēzeknes Bērnu bibliotēku, kur norisināsies radošā darbnīca “Eiropas simbolika pašu rokām” un galda spēļu pēcpusdiena “Es, tu, mēs – Eiropa.”

[–>

Kurzemes reģionā, 9. maijā notiks “Liepāja 2027” buru akcija, kas norisināsies Liepājā, Dienvidkurzemes un Kuldīgas novados. Akcijā iedzīvotāju kopienas tiek aicinātas izdekorēt savu buru. Eiropas dienā visā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 teritorijā plkst.18 plānota buru uzvilkšana, lai dotos kopīgā ceļā uz 2027. gadu.

[–>

9. maijā Nacionālais Kino centrs aicina uz spēlfilmas Ausma (2015) bezmaksas seansu Talsu kinoteātrī “Auseklis”. Šis kinoteātris ir uzņemts Eiropas kinoteātru tīklā “Europa Cinemas”. Par godu 20 gadiem, kopš Latvija uzņemta Eiropas Savienībā, un 10 gadiem, kopš Latvijas filmu nozari atbalsta Eiropas fonds “Radošā Eiropa Media”, kinoteātros Rīgā un Talsos tiks izrādītas Latvijas filmas, kas uzņemtas ar fonda atbalstu. Talsos būs iespēja satikt arī režisoru Lailu Pakalniņu.

[–>

Vidzemes reģionā 8. maijā notiks seminārs Madonā. Semināra tēmas veltītas Latvijas pievienošanās ES 20 gadā sasniegtajam Madonas, Varakļānu novadā un Latvijā un diskusijai par Baltijas valstu rakstniecību. Piedalās: Liega Piešiņa, Arno Jundze, Māris Salējs.

[–>

9. maijā Latvijas Republikas prezidents Edgars Rinkēvičs viesosies Gulbenes novadā, “Europe Direct” Gulbene centrā, prezidents iepazīsies ar centra darbību, iesaistīties aktivitātē “Nobalso par savu vistuvāko Eiropas vērtību”, kā arī piedalīsies “Rokasspiediens Eiropai” akcijā.

[–>

Savukārt 10. maijā Staiceles pilsētas bibliotēkā norisināsies diskusija “No 500 izgāztuvēm līdz aprites ekonomikai, jeb – ko 20 gadi Eiropas Savienībā mainījuši mūsu saimniekošanā” diskusiju vada Dr. Ērika Legzdiņa.

[–>

[–>
[–>
[–>
[–>

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: Europe Day widely celebrated Latvia

-

PREV Table tennis players have successfully completed two Latvian championships – BauskasDzive.lv
NEXT Almost 7,000 students applied for work during the summer vacation