A British director is making a film about Latvianness ‘Latvian myth’

--

British director Conor Gormans and Diaspora Latvian Diāna Vaznele have started work on a new documentary film “Latvian Myth”, which will delve into Latvian culture and traditions.

Konora pirmā sastapšanās ar latviešu kultūru notika pirms 10 gadiem Londonas Latviešu korī. Iespaidi bijuši tik spilgti, ka iedvesmoja viņu radīt filmu par šo kultūru, kas viņu tik ļoti ieintriģēja. Konors pievienojās korim pirms sešiem gadiem filmas pētniecības nolūkos un iepazinās ar līdzrežisori Diānu Vazneli. Filmas “Latviešu mīts” mērķis ir rādīt Latvijas kultūras un tradīciju bagātību pasaules auditorijai, vēsta tās autori.

[–>

Sešus gadus, pētot un iedziļinoties latviešu kultūrā, līdz šim ir intervēti izcili eksperti Latvijas kultūras vidē. Starp tiem ir folkloriste un bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Mežaparka Lielās estrādes ”Sidraba birzs” arhitekti Austris un Ivars Mailīši, Dziesmu un Deju svētku virsvadītāji Jānis Purviņš, Mārtiņš Klišāns, komponists Raimonds Tiguls, latviešu diasporas vadošā balss un Londonas Latviešu kora diriģente Lilija Zobens, kā arī UNESCO ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, folkloristi un tradicionālās kultūrmantojuma pētnieki un kopēji Ilga Reizniece, Aīda Rancāne, Andris Kapusts, Inese Krūmiņa, mākslinieki, arheologi, tradīciju glabātāji, pedagogi, zintnieki un daudzi citi, kas ir bagātinājuši un virzījuši filmas stāstījumu.

[–>

Photo: Still from the movie “Latvian Myth”
[–>

Režisors Konors Gormans par dalību Dziesmu un Deju svētkos saka: “Stadions vibrēja caur manu nogurušo ķermeni, un mana balss bija salauzta no garajām dziedāšanas dienām. Šī vienreizējā sajūta kā 20 000 dziedātāju koris izskan caur mani, deva man spēku turpināt, es jutu kā dziesmā vienojās visu klātesošo cilvēku pagātne, vērtības un spēks. Es vēlos dalīties ar šo sajūtu ar visu pasauli.”

[–>

Režisors Gormans pavadījis daudzus darba gadus modes industrijā, veidojis dokumentālā stila darbus, strādājot “Net-a-porter/Porter Magazine”, kurā ir iekļautas tādas slavenas personas kā Lilija Džeimsa, Sofija Tērnere, Amanda Seifrīda, Džeina Gudola un citi.

[–>

Starp viņa darbiem ievērojama ir viņa sadarbība ar “Pitti Uomo” vadošajiem globālajiem ilgtspējīgajiem zīmoliem. Konora portfolio aptver iespaidīgus stāstus, modes zīmolu veidošanu un kopienas dokumentālās filmas, apvienojot dokumentālo stilu ar kinematogrāfiskām metodēm. Konora portfolio ir arī citi ievērības cienīgi iepriekšējie projekti, piemēram, darbs ar Stīvenu Freju īsfilmā “Immortal”, Gariju Kempu īsfilmā “Graces Fall” un daudzi citi.

[–>

Photo: Still from the movie “Latvian Myth”

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: British director making film Latvianness Latvian myth

-

NEXT “A dude destroys the world” is a crazy movie not only for fans of the genre