Due to a cyber attack, “Balticom” online television has broadcast Kremlin propaganda materials (4:39 p.m.)

Due to a cyber attack, “Balticom” online television has broadcast Kremlin propaganda materials (4:39 p.m.)
Due to a cyber attack, “Balticom” online television has broadcast Kremlin propaganda materials (4:39 p.m.)
--

Thursday. On May 9, a cyber attack against the communication company “Balticom” took place, as a result of which the Kremlin’s propaganda materials were broadcast on all internet television channels provided by the company, the chairman of the National Electronic Media Council (NEPLP) Ivars Āboliņš reports on the “X” social network.

(Pievienots uzņēmuma skaidrojums.)

[–>

Kā stāsta AS “Balticom” izpilddierektore Anastasija Muižniece, šodien, plkst.10.02 tika konstatēts kiberuzbrukums uzņēmuma serverim, kas nodrošina ITV retranslāciju, ko apkalpo ārpakalpojuma uzņēmums.

[–>

Plkst.10.10 AS “Balticom” pārtrauca interaktīvo pakalpojumu sniegšanu klientiem, līdz incidenta novēršanai. Incidenta kopējais ilgums bija 8 minūtes. Arī patlaban pakalpojums aizvien netiek sniegts.

[–>

“Incidenta laikā tika pārraidīts nepieņemams saturs un tas ir saistīts ar hibrīdkaru, konkrētajā gadījumā AS “Balticom” tika izmantots kā instruments un tā rezultātā ir cietusi gan AS “Balticom”, gan AS “Balticom” klienti,” norāda Muižniece.

[–>

Saskaņā ar viņas teikto kiberuzbrukums attiecas tikai uz interaktīvās televīzijas pārraides serveri, tas nozīmē, ka šo incidentu varēja novērot tikai daļa AS “Balticom” klientu, kuri izmanto Interaktīvās televizijas pakalpojumu. Pārejie klienti šo saturu neredzēja.

[–>

Šobrīd kiberincidenta risināšanā ir iesaistīta Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), CERT un Valsts drošības dienests.

[–>

AS “Balticom” šobrīd strādā pie interaktīvās televīzijas pakalpojuma atjaunošanas. Pakalpojumu plānots atjaunot šī vakara/rītdienas laikā. Interaktīvās televīzijas pakalpojuma atjaunošana aizņem tik daudz laika, jo šobrīd AS “Balticom” strādā ne tikai pie pakalpojuma sniegšanas, bet aizsardzības pasākumiem, lai šāds kiberincidents vairāk neatkārtotos, norāda Muižniece.

[–>

“Lursoft” informācija liecina, ka AS “Balticom” dibināta 1999. gadā un tās pamatkapitāls ir 1 422 840 eiro. 2022. gadā uzņēmums strādāja ar 12,26 miljonu eiro apgrozījumu un 3,65 miljonu eiro lielu peļņu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Genādijs Smirnovs.

[–>

Valsts policijā (VP) norādīja, ka likumsargi ir informēti par notikušo un tiek skaidroti apstākļi.

[–>

Āboliņš arī norādījis, ka nav pamata uzskatīt, ka “Balticom” infrastruktūra būtu kompromitēta. Konkrētais kiberuzbrukums bijis vērsts pret ārvalstu satura piegādes partneri.

[–>

Savukārt Valsts drošības dienestā (VDD) portālam “Delfi” norādīja, ka dienests ir informēts par notikušo incidentu pret “Balticom” televīziju. VDD jau brīdināja, ka 9. maijā nav izslēdzamas dažādas Krievijas interesēs veiktas provokācijas. Konkrētais gadījums ir vērtējams kā viena no šādām provokācijām.

[–>

Papildus VDD vērš uzmanību, ka informācijas tehnoloģiju drošības incidentu izvērtēšana ir CERT.LV un Satversmes aizsardzības biroja kompetencē.

Enjoy Latvian nature and watch cultural events on our Instagram YouTube!

The published materials and any part of them are protected by copyright in accordance with the Copyright Act, and their use without the permission of the publisher is prohibited. More detailed information here


The article is in Latvian

Tags: Due cyber attack Balticom online television broadcast Kremlin propaganda materials #p.m

-

PREV The all-new and sporty BMW M4 CS is presented
NEXT Students will be able to opt out of Russian as a second foreign language / Day