Annual inflation increased by 1.1% in April

Annual inflation increased by 1.1% in April
Annual inflation increased by 1.1% in April
--

In April 2024, compared to April 2023, the average level of consumer prices in Latvia increased by 1.1%, according to the latest data of the Central Statistics Office.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024. gada aprīlī, salīdzinot ar 2023. gada aprīli, bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,4 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,4 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,1 procentpunkts).

[–>

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,6%.

[–>

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija olīveļļai (+29,1%), konditorejas izstrādājumiem (+4,5%), cūkgaļai (+5,2%). Dārgāki bija kartupeļi (+16,7%), augļu un dārzeņu sulas (+12,4%), saldumi (+18,5%). Cenas pieauga atspirdzinošajiem dzērieniem (+10,6%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,3%), pienam (+1,6%), brokastu pārslām (+12,1%), šokolādei (+3,2%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+7%), svaigiem augļiem (+0,8%).

[–>

Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-5,5%), milti un citi graudaugi (-11,2%), piena produkti (-3,8%), olas (-6%), cukurs (-11,1%), makaronu izstrādājumi(-7,1%), augu eļļa (-8%), sviests (-4,9%), siers un biezpiens (-1%).

[–>

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 5,9%.

[–>

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 6,1%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-17,7%).

[–>

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 6,4%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

[–>

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 3,2%, ko noteica degvielas cenu kāpums par 4,5%.

[–>

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,5%.

[–>

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2024. gada aprīlī bija par 45,9% augstākas. Precēm cenas pieauga par 46%, bet pakalpojumiem – par 43,6%.

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: Annual inflation increased April

-

PREV The increase in consumer prices is still observed for clothes and shoes, food, tobacco, as well as services… – Economy, finance
NEXT Inflation will continue to rise slightly in the coming months / Day