The Saeima honors the restoration of Latvia’s Independence in a solemn sitting

The Saeima honors the restoration of Latvia’s Independence in a solemn sitting
The Saeima honors the restoration of Latvia’s Independence in a solemn sitting
--

Today, May 4, the Saeima held a ceremonial session dedicated to the Independence Day of the Republic of Latvia. It was possible to follow it live on the “Delfi” portal.

Sēdē uzrunu teica parlamenta priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

[–>

“Mūsu valsts vislielākā vērtība ir mums līdzās – tie ir mūsu cilvēki, kuri pašaizliedzīgi dara savu ikdienas darbu un nes Latvijas vārdu pasaulē. Visi kopā mēs veidojam Latviju tādu, kāda tā ir un būs,” pauda Saeimas priekšsēdētāja. “Atzīmējot mūsu valsts neatkarības atgūšanas svētkus, novērtēsim to, kas mums jau ir: esam brīva valsts, varam brīvi runāt latviešu valodā, varam brīvi ceļot, esam Eiropas Savienībā, esam NATO dalībvalsts,” sacīja Mieriņa.

[–>

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šogad atzīmējam 20 gadus, kopš esam Eiropas Savienībā un NATO, un pateicās tiem, kas mērķtiecīgi un neatlaidīgi strādāja valstiskuma nostiprināšanas labad caur Latvijas dalību šajās organizācijās. “Varam salīdzināt skaitļus, ekonomiskos rādītājus, dzīves līmeni un pakalpojumu kvalitāti toreiz un tagad. Par stabilu Latvijas izaugsmi nav nekādu šaubu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus akcentējot, ka mums netrūkst izaicinājumu, tostarp saistībā ar darba ražīguma stiprināšanu, digitalizāciju un efektīvu mākslīgā intelekta izmantošanu.

[–>

Sēdē tradicionāli aicināts piedalīties Valsts prezidents, bijušie Valsts prezidenti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā.

[–>

Pirms svinīgās sēdes deputāti nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

[–>

Savukārt pēc svinīgās sēdes pulksten 14 Saeimas Viesu zālē notiks Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem.

[–>

4. maijs ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena. 1990. gada 4. maijā 134 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Augstākā padome noteica valsts varas “de facto” atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu.

[–>

1990. gada 4. maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kas pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: Saeima honors restoration Latvias Independence solemn sitting

-

PREV Outstanding Latvians who carry the name of the Motherland to the world
NEXT The Istanbul Convention has finally gained its strength. How will the fight against violence change in Latvia?