In which regions of Latvia will it be most difficult to install a deep well

In which regions of Latvia will it be most difficult to install a deep well
In which regions of Latvia will it be most difficult to install a deep well
--

It is known that spikes cannot be placed wherever the heart pleases. It is important that the region has extensive layers of sand or gravel without clay or silt admixtures. And as it turns out, installing a deep well in some regions will be more complicated and challenging.

Kā “Delfi” skaidrojis urbšanas meistars un uzņēmuma “Urbumi.lv” vadītājs Aivars Baranovskis, kuram ir 40 gadu pieredze šajā lietā, dziļurbumu var uztaisīt jebkur, galvenais, lai objektā var iebraukt smagā tehnika un klients to var atļauties: “Vidzemes jūrmalā pie Tūjas ir daudz laukakmeņu, urbšana ir sarežģīta un riskanta, akmeņi var sagāzties un sabojāt plastmasas caurules, tādēļ tur noteikti iesaku likt metālu, tā vienkārši ir drošāk! Plastmasa lai paliek viegliem iežiem,” piebilst Aivars. Bet ko tad, ja urbšanas laikā gadās uzdurties uz akmens? “Urbjam tālāk! Vajadzīga tikai pacietība, re, urbjiem ir tādi kronīši ar zobiņiem, kas spēj sagrauzt arī granītu.”

[–>

Sarežģītākie reģioni ir Kangaru kalni, Madona, Ērgļi, Gaiziņkalna apkārtne un Dobeles lielā krātera rajons. “Urbjot kalnainos apvidos, kas ir augstu virs jūras līmeņa, ūdens līmenis ir ļoti zems – Ērgļos, piemēram, mīnus 80–90 metri. Lai ūdeni dabūtu augšā, jāliek dārgi, spēcīgi sūkņi, un uz šiem reģioniem reti kurš urbējs brauc labprātīgi, uzreiz pasaku, ka tāmes būs lielākas. Vietas, kur ūdens līmenis ir mīnus divi metri, ir īsts saldēdiens,” atklāj Aivars.

[–>

Ūdens ir visur, viss atkarīgs no dziļuma: “Savā praksē ūdeni esam dabūjuši vienmēr, bet gadās, ka urbšanas laikā klients pasaka – naudas vairs nav. Bet vēl kādi 70 metri jāizurbj! Tad neko, jābrauc prom, tas ir bēdīgi,” Aivars stāsta.

[–>

Piedāvājumā norāda provizorisko urbuma dziļumu un trīs cenas – ar plastmasas, melnā tērauda un nerūsējošā tērauda caurulēm: “Tā kā sarežģītākos urbumos plastmasas caurules izmantot nevar, tur ir divi cenas varianti,” Oskars paskaidro. Kad klients izvēlējies tīkamāko variantu, jāķeras pie urbšanas darbiem. Ja urbums ir līdz 20 metriem, pie darba var ķerties kaut vai nākamajā dienā, bet, ja vairāk nekā 20 metri, korekti būtu saņemt zemes dzīļu izmantošanas licenci no Valsts vides dienesta.

[–>

Ko darīt, ja urbums ierīkot, bet ūdens – negaršīgs? Kādas licences jāiegūst, lai varētu savā piemājas teritorijā ķerties klāt dziļurbuma jautājumam? Lasi “Delfi” rakstā “Kredīts un negaršīgs ūdens? Kā tikt pie laba dziļurbuma”.

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: regions Latvia difficult install deep

-

NEXT funny incidents from the everyday life of an insurer