Scammers’ digitally built ‘Ryanair’ boss promises profit opportunities

Scammers’ digitally built ‘Ryanair’ boss promises profit opportunities
Scammers’ digitally built ‘Ryanair’ boss promises profit opportunities
--

Internet users have been duped in recent weeks by a new fraudulent ad that uses an artificial image created by Ryanair CEO Michael O’Leary and a generated voice to promote a fictitious financial platform called Ryan Chain, fact-checkers from The Journal have found.

Piefiksēts, ka nesen internetā parādījusies un strauji izplatās jauna krāpšanas reklāma, kas izmanto mākslīgi ģenerētu “Ryanair” izpilddirektora attēlu un viņa balsi, piedāvājot peļņas iespējas un aicinot cilvēkus investēt. Reklāmā Olīrijs, kura balsi izveidojusi īpaša mākslīgā intelekta datorprogramma, apgalvo, ka, piemēram, katrs Īrijas iedzīvotājs var nopelnīt vismaz 27 000 ASV dolāru mēnesī, izmantojot šo platformu.

[–>

Viltus reklāmu aktīvi izplatījusies “YouTube” platformā, un tā demonstrē digitāli manipulētu video, kurā šķiet, ka Olīrijs runā angliski, tiesa, ar nepareizi izrunātiem dažiem vārdiem, kas ir tipiska kļūda, kas rodas, izmantojot teksta un runas pārveidošanas programmatūru, norāda pētnieki.

[–>

[–>

Reklāma attēlo lidsabiedrības šefu, kā it kā daļu no izdomāta “RTE News” sižeta, un, spiežot uz reklāmas saiti, lietotāji tiek novirzīti uz viltus ziņu vietni. Šī vietne apgalvo, ka projektā jau esot pieteikušies 100 000 iedzīvotāju un no dalībnieka prasa vismaz 350 eiro lielu sākotnējo ieguldījumu. Vietne tika reģistrēta pagājušajā gadā un tās īpašnieks ir anonimizēts, norādot adresi Reikjavīkā, Islandē, secinājuši pētnieki.

[–>

Viltus reklāmas ir bieži sastopamas sociālajos tīklos un bieži vien izmanto slavenības, kā piemēram Īlonu Masku, un dažādu televīziju ziņu sižetu digitāli ģenerētus attēlus, lai pievērstu lietotāju uzmanību. “Delfi” jau iepriekš ziņojis, ka līdzīgās viltus reklāmās Latvijas iedzīvotājus uzrunāja arī eksprezidents Egils Levits. Savukārt šonedēļ ziņots, ka krāpnieki izveidojuši viltus Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapu un sociālo tīklu profilu, lai izvilinātu personu datus, rīkojot konkursus.

[–>

Līdzīgas aktivitātes ar viltotiem profiliem tiek veiktas arī sociālajos tīklos, solot dalībniekiem laimēt dāvanu kartes.

[–>

Arī par iepriekšminēto gadījumu “The Journal” ziņojis “YouTube” un tās īpašniekam “Google”, pēc kā konkrētā reklāma ar “Ryanair” vadītāju un saiti uz linku esot pazudusi un kļuvusi neaktīva.

[–>

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda “Calouste Gulbenkian Foundation”. EMIF faktu pārbaudes principi ir saistoši arī izdevumam “The Journal”.

[–>

[–>
[–>

Follow “Delfi” also on Instagram or YouTube profile – join to learn the most important and interesting things first!

The content of the publication or any part of it is protected by copyright within the meaning of the Copyright Law, and its use without the permission of the publisher is prohibited. Read more here


The article is in Latvian

Tags: Scammers digitally built Ryanair boss promises profit opportunities

-

PREV Europe Day, dedicated to peace and unity, is widely celebrated in Latvia
NEXT Eurovision oddities – the Israeli singer is thoroughly booed during the rehearsal